Egon Hansen & Søn A/S

Designikonet Audi TT fylder 25 år

Audi TT har i løbet af de sidste 25 år og tre generationer skrevet designhistorie, og Audi designer Torsten Wenzel, der førte konceptbilen videre til serieproduktion, kalder selv Audi TT ”en skulptur på fire hjul”. Konceptbilen fra 1995, der var inspireret af Bauhaus stilen, kom i serieproduktion i 1998, og siden premieren har sportsvognen vakt begejstring over hele verden med køreglæde og et tydeligt formsprog. ”Auto Europe” kårede i 1999 bilen til årets bedste nyhed i bilbranchen.

Med luksusmodellen Audi A8 styrkede Audi-mærket i midten af 1990’erne sin position i de højere segmenter, og modellerne fik efterhånden nye navne: Audi 80 blev til Audi A4, og Audi 100 blev til Audi A6. Audi A4, som blev præsenteret i 1994, blev den første model med det nye Audi designsprog, og det samme gjaldt den kompakte Audi A3, som blev præsenteret i 1996, og den anden generation af Audi A6, som blev lanceret i 1997. I tråd med udviklingen af mærket med friskt, progressivt design, udviklede den amerikanske designer Freeman Thomas under ledelse af Peter Schreyer, som var designchef på det tidspunkt, en rendyrket sportsvogn i form af Audi TT Coupé. Audi præsenterede konceptbilen for et begejstret messepublikum i september 1995 i forbindelse med IAA i Frankfurt. Modelbetegnelsen ”TT” har reminiscenser til det legendariske Tourist Trophy på Isle of Man, som er et af verdens ældste motorsportsarrangementer, og hvor NSU og DKW har fejret store triumfer med deres motorcykler. Samtidig minder navnet ”TT” om den sportslige NSU TT fra 1960’erne. Den bevidste afvigelse fra de hidtidige Audi betegnelser, når det gælder Audi TT Coupé, viste tydeligt, at her kom noget helt nyt.

1995 – konceptbilen: ”Alle former har en funktion”
I december 1995 blev det afgjort, at Audi TT Coupé skulle sættes i serieproduktion. Torsten Wenzel, som var eksteriørdesigner hos Audi, stod for at føre konceptbilen videre til serieproduktion, og han erindrer: ”For os var det den størst tænkelige ros, da fagpressen med anerkendelse slog fast, at ikke meget havde ændret sig fra konceptbilen til produktionsmodellen, selv om vi naturligvis havde måttet tilpasse mange detaljer på grund af de tekniske forskrifter for serieproducerede biler – også af bilens proportioner.” Det mest påfaldende er integreringen af en siderude bagest, som strækker bilens sidelinje og giver sportsvognen et endnu mere dynamisk look. For Wenzel er Audi TT den dag i dag stadig ”en skulptur på fire hjul med overflader og linjer af højeste kvalitet”. Audi TT-karrosseriet ser ud, som om det er fremstillet i ét stykke, og fronten uden de klassiske stødfangeroverhæng fremhæver bilens klare form.

Et andet designelement, der bidrager til Audi TT Coupés umiskendelige silhuet, er cirklen – ”den perfekte grafiske form”, som Wenzel udtrykker det. Både udvendigt og indvendigt pryder cirkelformer flere steder sportsvognen. Med inspiration fra Bauhaus stilarten har alle linjer på Audi TT et formål, og hver form har en funktion. ”Hos Audi Design følger vi altid filosofien ’less is more’. At udvikle den unikke karakter i Audi TT Coupé ved at reducere til det essentielle, var virkelig krævende og en helt speciel opgave for os designere.”

1998 – første generation: Audi TT går i produktion
I 1998 kom Audi TT Coupé i serieproduktion, og kun 1 år senere blev Audi TT Roadster lanceret. Som det var tilfældet for udstillingsbilen og Audi A3, som blev præsenteret i 1996, var sportsvognen baseret på platformen til VW Golf IV med tværliggende motor. TT er fra starten blevet produceret hos Audi Hungaria Motor Kft. i Ungarn. De lakerede TT-karrosserier blev om natten transporteret med tog fra Ingolstadt til Gyor, hvor den endelige samling blev foretaget. Denne fabriksoverlappende produktion i Ingolstadt og Gyor var enestående i bilindustrien på det tidspunkt. Audi Hungaria, som er et datterselskab ejet 100 % af AUDI AG, blev grundlagt i februar 1993 udelukkende til produktion af motorer, men har siden 2013 været en komplet bilfabrik. Siden grundlæggelsen har Audi Hungaria produceret over 43 millioner motorer og næsten to millioner biler og er i dag verdens største fabrik til produktion af motorer.

Motorprogrammet i den første generation af Audi TT er bredt og naturligvis sportsligt. Den første generation af TT kunne fås med 4-cylindrede turbomotorer med 150-225 hk samt en V6-motor med 250 hk. Et highlight i motorprogrammet er den ydelsesoptimerede 4-cylindrede motor med 240 hk i Audi TT quattro Sport, som blev solgt i 1.168 eksemplarer.

Listen med ekstraudstyr giver kunderne til første generation af TT masser at vælge imellem. Foruden eksklusive farver som fx Papayaorange eller Nogaroblå kunne kunderne udstyre TT med fabriksmonteret ekstraudstyr. Lædersæderne i Audi TT Roadster i baseballhandskedesign videreføres til den serieproducerede model fra at have været blikfang i showbilen. I løbet af 8 produktionsår ruller der frem til midten af 2006 i alt 178.765 eksemplarer af første generation af Audi TT Coupé (type 8N) ud fra fabrikken, og mellem 1999 og 2006 bygges der præcis 90.733 eksemplarer af Audi TT Roadster.

2006 – anden generation: RS-versionen kommer
I de efterfølgende to generationer bibeholder designerne ”reduktionen til det essentielle” som det dominerende designelement, hvilket kan ses på det minimalistiske udvendige design eller den ukomplicerede, førerorienterede kabine. Den runde form – cirkelmotivet – er stadig kendetegnende, og den fungerer som samlende element, som går igen i både det udvendige og indvendige design ? som fx på tankdækslet af aluminium, de runde ventilationsdysser, indfatningen på gearskiftekulissen og den markante gearknop.

Anden generation af TT præsenteres i 2006 (Coupé) og 2007 (Roadster) og er baseret på platformen fra anden generation af Audi A3. For første gang anvendes det adaptive støddæmpersystem ”Audi magnetic ride”. Det fås som ekstraudstyr og tilpasser kontinuerligt støddæmpernes funktion til vejens profil og den individuelle kørestil. I 2008 præsenteres sportsmodellen TTS med en 2,0-liters turbomotor og 272 hk, og 1 år senere følger TT RS med en 2,5-liters 5-cylindret turbomotor med 340 hk og 360 hk i Audi TT RS plus. I 2008 præsenteres TT 2.0 TDI quattro – den første serieproducerede sportsvogn i verden med dieselmotor.


2014 – tredje generation: En moderne fortolkning med flere innovationer
Igen reducerer Audi bilens vægt i forbindelse med TT-generationsskiftet, og TT Coupé med 2,0-liters TFSI-motor og manuel gearkasse vejer kun 1.230 kg, hvilket er op til 50?kg mindre end før. Designerne har givet de nye TT og TT RS en moderne fortolkning af de umiskendelige linjer fra den oprindelige TT fra 1998 og beriget dem med mange dynamiske facetter, men på tværs af generationerne forbliver man fx tro mod det runde tankdæksel med de typiske TT-bogstaver. Set i profil minder mange detaljer bevidst også om den første generations designklassiker.

Teknisk set tilbød tredje generation af TT flere innovationer. Med denne model introduceres Audi virtual cockpit, et komplet digitalt kombiinstrument med forskellige og særdeles detaljerede visninger, som erstatter de analoge instrumenter og MMI-skærmen. I 2016 begyndte en ny æra inden for lysteknologi til biler i Audi TT RS, da Audi for første gang anvender OLED-teknologien med organiske lysdioder. Sportsvognens motorprogram har også noget at byde på, hvor topmodellen i første omgang er Audi TTS med 2,0-liters turbomotor og 310 hk, men fra 2016 følger TT RS med 2,5-liters 5-cylindret turbomotor – en af de mest anerkendte og elskede motorer hos Audi. Denne motor sørger med sine 400 hk for en sportslig lyd, og den kåres ni gange i træk som ”International Engine of the Year”. I anledning af jubilæet produceres 100 stk. af specialmodellen Audi TT RS Coupé iconic edition, der dog ikke udbydes i Danmark.

Audi TT i Danmark
I Danmark fejrer Audi jubilæumsåret 2023 med Audi TT Limited Edition. På det danske marked udbydes kun TT Coupé, og den fås som enten 40 TFSI, 45 TFSI eller 45 TFSI quattro. I Limited Edition får man bl.a. LED forlygter, Parkeringshjælp (kamera bag), MMI Navigation plus, Læder/Alcantara interiør m/S line-prægning, S line eksteriørpakke, S line sportspakke, 19" alufælge og meget mere. Priserne starter fra 599.990 kr. Læs mere på audi.dk

Forbrugs- og emissionsværdier på Audi TT Coupé Limited Edition
Brændstofforbrug ved blandet kørsel i km/l: 13,0-14,7
CO
2-emissioner ved blandet kørsel i g/km: 176-155


Pressemeddelelsen blev sendt med Mynewsdesk